Potential for Harummanis Industrial Development as a Leading Product in Lamongan Regency

Sivaun Bagus Ardiansyah, Khoirul Hidayat, Moh. Fuad Fauzul Mu’tamar

Abstract


Harummanis is a traditional snack made from 100% natural

sugar in strands resembling hair or shaped like long fibers, which have various names such as grandmother's hair, taffy candy, harummanis, and cotton candy. Kesambi Village is one of the villages in Lamongan Regency. The community knows Kesambi Village as a producer of harummanis, which started producing harummanissnacks in 1990 with several advantages in the products made, such as not using preservatives or flavorings, having a longer shelf life, and using food coloring, and using natural sugar. Therefore, a strategy for developing the harummanis center in Kesambi Village is needed. The method used is a descriptive study with a literature study approach. The results of this research show that in Kesambi Village, there are around 15 SMEs, which will increase as the big holidays approach to reach 50 SMEs producing harummanis. With the large number of SMEs in Kesambi Village producing harummanis, it is necessary to develop the harummanis industry as a superior product in Lamongan Regency.


Full Text:

PDF

References


Adlini, M. N., Dinda, A. H., Yulinda, S., Chotimah, O., & Merliyana, S. J. 2022. Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka. Edumaspul: Jurnal Pendidikan, 6(1), 974–980.

Adriani, A., & Zarwinda, I. 2019. Pendidikan untuk Masyarakat tentang Bahaya Pewarna melalui Publikasi Hasil Analisis Kualitatif Pewarna Sintetis dalam Saus. Jurnal Serambi Ilmu, 20(2), 221–237.

Anam, A. K., & Setyawan, M. 2019. Strategi Pengembangan Produk Unggulan Daerah Berbasis Klaster pada Sentra Kawasan Industri Rotan di Kabupaten Jepara. MANDAR (Management Development and Applied Research Journal), 1(2), 1–8.

Andayani, D., & Adisaputra, H. 2013. Analisis Zat Pewarna Rhodamin B pada Gula Kapas Merah yang Dijual di Kota Mataram Tahun 2013. Jurnal Ilmu Kesehatan Dan Farmasi, 1(1), 8–11.

Andriani., H., Rahmadani, & Audina., Mi. A. 2022. Analisis Kadar Rhodamin B pada Gula Kapas dan Arbanat dengan Spektrofotometri Uv-Vis di Kota Banjarmasin. Sains Media, 1(1), 33–41.

Badriyah, N., Khotimah, C., & Tahjudin, M. 2019. Pengembangan Jajanan Tradisional Rambut Nenek melalui Pendekatan One Village One Ptoduct di Desa Kesambi Kecamatan Pucuk Kabupaten Lamongan. Jurnal Universitas Muhammadiyah Tapanuli Selatan, 2(125–129).

BPOM. 2019. Bahan Tambahan Pangan. Jakarta.

Dirgapraja, V. A., Poluan, R. J., & Lakat, R. S. M. (2019). Pengaruh Pengembangan Kawasan Industri terhadap Permukiman Kecamatan Madidir Kota Bitung. Jurnal Spasial, 6(2), 282–290.

Endriastuti, A., & Permatasari, M. P. 2018. Pelatihan Pemasaran, Pemberdayaan Toko Online, danTortila di Kecamatan Trucuk Kabupaten Bojonegoro.

Martabe : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 56–66. https://doi.org/10.31604/jpm.v1i2.56-66

Ferdiansyah, M., & Heryanto, A. Y. 2023. Analisis Pengendalian Kualitas Produksi Harummanis dengan Metode Six Sigma (Studi Kasus : UMKM Harummanis, Lamongan). Agroindustrial Technology Journal, 7(2), 86–97.

Gama, S. I., Mahmudah, F., & Junaiddin. 2023. Edukasi Penggunaan dan Identifikasi Bahan Pengawet pada Produk Pangan di Manunggal Jaya Kecamatan Tenggarong Seberang. Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Mulawarman, 2(1), 15–19.

Ghassani, A. M., & Agustini, R. 2022. Formulation of Flavor Enhancer from Shiitake Mushroom (Lentinula edodes) with the Addition of Mackerel Fish (Scomberomorus commerson) and Dregs Tofu Hydrolysates. Indonesian Journal of Chemical Science, 11(3), 222–232.

Habsy, B. A. 2017. Seni Memehami Penelitian Kuliatatif dalam Bimbingan dan Konseling : Studi Literatur. JURKAM: Jurnal Konseling Andi Matappa, 1(2), 90–100.

Haryanto, B. 2018. Pengaruh Penambahan Gula Terhadap Karakteristik Bubuk Instan Daun Sirsak (Annona Muricata L.) dengan Metode Kristalisasi. Jurnal Penelitian Pascapanen Pertanian, 14(3), 163–170.

Hayati, E. K. 2018. Pengawet Makanan : Sebuah Bahasan Untuk Penetapan Halalan Toyyiban. ULUL ALBAB Jurnal Studi Islam, 10(2), 129–142.

Hidayat, Y. A. 2015. Kajian Efek Multiplier Produk Unggulan Berbasis Kluster Ukm Pengolahan Ikan Asap. Jurnal Organisasi Dan Manajemen, 11(1), 34–43.

Mangifera, L. 2016. Strategi Pengembangan Industri Lurik Sebagai Produk Unggulan Daerah Klaten. Prosiding Seminar Nasional Ekonomi Dan Bisnis & Call For Paper FEB UMSIDA, 1, 224–235.

Setiajatnika, E., & Dwi Astuti, Y. 2022. Potensi Produk Unggulan Daerah dan Strategi Pengembangannya di Kabupaten Kepulauan Aru. Coopetition : Jurnal Ilmiah Manajemen, 13(1), 97–114.

Sjarif, S. R., & Rosmaeni, A. 2019. Pengaruh Penambahan Bahan Pengawet Alami terhadap Pertumbuhan Mikroba Pada Pasta Tomat. Jurnal Penelitian Teknologi Industri, 11(2), 71–82.

Supriyadi, E. R. 2007. Telaah Kendala Penerapan Pengembangan Ekonomi Lokal: Pragmatisme dalam Praktek Pendekatan PEL. In Jurnal Perencanaan Wilayah dan Kota, 18(2), 103–123.

Yuniarti, V. S. 2015. Perilaku Konsumen Teori dan Praktik. Bandung:CV Zellatifanny, C. M., & Mudjiyanto, B. 2018. Tipe Penelitian Deskripsi dalam Ilmu

Komunikasi. Diakom : Jurnal Media Dan Komunikasi, 1(2), 83–90.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


____________________________________________________________________________________

Departement of Management ECONOMY AND BUSINESS FACULTY - UNIVERSITAS TRUNOJOYO MADURA

Jl. Raya Telang PO BOX 2 Kamal - Bangkalan, 69162 - Jawa Timur