HALAL CERTIFICATION INTEGRATION OF SUPPLY CHAIN RISK MANAGEMENT IN ICHIPS BANANA MSMES IN SUMENEP
Abstract
Halal certification is a strategic step for MSMEs to retain consumers and differentiate products from competitors. However, supply chain management must consider product, market, compliance and operational risks, which if not managed properly can undermine consumer confidence. Sumenep Regency has many MSME players with various types of preparations and business scales, one of which is Ichips Banana. This study aims to integrate halal certification with supply chain risk management to improve operational effectiveness and business sustainability. The analysis uses the SCOR method (plan, source, make, deliver, return) and a Likert scale-based SCOR matrix 1-5. The results of Ichips Banana MSME's supply chain performance of 4.40 (high index), shows optimal and helps Ichips Banana MSME to be more competitive and efficient in facing market dynamics. Thus, Ichips Banana MSME anticipates delays in the delivery of raw materials, price fluctuations, and changes in the quality of raw materials from suppliers.
Keywords : Halal Certification, MSMEs, Risk Management, Supply Chain
Full Text:
PDFReferences
Annisa, L. H. (2023). Pemanfaatan Teknologi Informasi dan Komunikasi pada Pengembangan Rancangan Model Rantai Pasok pada Bidang Pertanian. Journal of Agribusiness Science and Rural Development, 2(2), 38–46. https://doi.org/10.32639/jasrd.v2i2.366
As Sajjad, M. B., Kalista, S. D., Zidan, M., & Christian, J. (2020). Analisis Manajemen Risiko Bisnis (Studi pada Cuanki Asoy Jember). Jurnal Akuntansi Universitas Jember, 18(1), 51. https://doi.org/10.19184/jauj.v18i1.18123
Asir, M., Yuniawati, R. A., Mere, K., Sukardi, K., & Anwar, M. A. (2023). Peran manajemen risiko dalam meningkatkan kinerja perusahaan: studi manajemen sumber daya manusia. Entrepreneurship Bisnis Manajemen Akuntansi (E-BISMA), 4(1), 32–42. https://doi.org/10.37631/ebisma.v4i1.844
Bisma, R. (2022). Risiko Aset Teknologi Informasi: Studi kasus Implementasi Manajemen Risiko SPBE Dinas Komunikasi dan Informatika Pemerintah Kota Balikpapan. Journal of Information Engineering and Educational Technology, 6(2), 73–79. https://doi.org/10.26740/jieet.v6n2.p73-79
Camelia, I., Achmad, L. I., Ainulyaqin, M. H., & Edy, S. (2024). Analisis Peran Sertifikasi Halal pada Bisnis UMKM Kabupaten Bekasi. Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 10(02), 1474–1484.
Djakfar, I., & Isnaliana, I. (2021). Model Pendampingan Pengurusan Sertifikasi Produk Makanan Halal bagi UMKM dalam Mendukung Banda Aceh Menjadi Kota Wisata Halal. Wikrama Parahita : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(1), 80–88. https://doi.org/10.30656/jpmwp.v5i1.2742
Farisi, S. Al, Fasa, M. I., & Suharto. (2022). Peran Umkm (Usaha Mikro Kecil Menengah) Dalam Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat. Jurnal Dinamika Ekonomi Syariah, 9(1), 73–84. https://doi.org/10.53429/jdes.v9ino.1.307
Fathoni, M. Y., Prabowo, D. A., Wijayanto, S., Fernandez, S., & Susanto, A. (2022). Analisis Kinerja Rantai Pasok Produk Kedelai Menggunakan Metode Supply Chain Operation Reference. Jurnal Informatika: Jurnal Pengembangan IT, 7(2), 74–79. https://doi.org/10.30591/jpit.v7i2.3740
Fuadi, Soemitra, A., & Nawawi, Z. M. (2022). Studi Literatur Implementasi Sertifikasi Halal Produk UMKM. Jurnal Ekonomi Dan Manajemen Teknologi (EMT), 6(1), 118–125. https://doi.org/10.35870/emt.v6i1.541
Hadi, J. A., Febrianti, M. A., Yudhistira, G. A., & Qurtubi, Q. (2020). Identifikasi Risiko Rantai Pasok dengan Metode House of Risk (HOR). Performa: Media Ilmiah Teknik Industri, 19(2), 85–94. https://doi.org/10.20961/performa.19.2.46388
Hasibuan, S., Thaheer, H., & Supono, J. (2021). Analisis Risiko Pada Rantai Pasok Industri Minuman Siap Saji Jus Buah Dengan Pendekatan SCOR-FMEA (Risk analysis of supply chain ready to drink juice product using SCOR-FMEA method). Operations Excellence: Journal of Applied Industrial Engineering, 2021(1), 73–85. https://www.imarcgroup.com/fruit-juice-manufacturing-plant
Idayu, R., Husni, M., & Suhandi. (2021). Strategi Pengembangan Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Desa di Desa Nembol Kecamatan Mandalawangi Kabupaten Pandeglang Banten. Jurnal Manajemen STIE Muhammadiyah Palopo, 7(1), 73–85. https://doi.org/10.35906/jm001.v7i1.729
Ishak, A., & Kuswara, R. S. (2023). Analisis Pengukuran Kinerja Rantai Pasok Dengan Menggunakan Metode Supply Chain Operations Reference (SCOR) Dan Analitycal Hierarchy Process (AHP) (Studi Kasus UKM Durian). Seminar Nasional Teknik Industri [SNTI], 5, 1–10.
Janah, U. R. N., & Tampubolon, F. R. S. (2024). Peran Usaha Mikro , Kecil , dan Menengah dalam Pertumbuhan Ekonomi : Analisis Kontribusi Sektor UMKM terhadap Pendapatan Nasional di Indonesia. PENG: Jurnal Ekonomi Dan Manajemen, 1(2), 739–746.
Kurniawati, D. A., & Savitri, H. (2020). Awareness level analysis of Indonesian consumers toward halal products. Journal of Islamic Marketing, 11(2), 531–546. https://doi.org/10.1108/JIMA-10-2017-0104
Mardikaningsih, R. (2021). Pencapaian Kepuasan Pelanggan Pada Jasa Pengiriman Barang Melalui Harga, Ekuitas Merek, Dan Kualitas Pelayanan. Jurnal Baruna Horizon, 4(1), 64–73. https://doi.org/10.52310/jbhorizon.v4i1.58
Melinda, F., Putra, A. P., & Wijaya, J. C. A. (2024). Analisis Rantai Pasok Kopi Pada Kelompok Tani Kopi Rejo Di Desa Wisata Gombengsari Banyuwangi. Journal of Tourism and Economic, 7(1), 39–50. https://doi.org/10.36594/jtec/jr959t60
Melly, S., Hadiguna, R. A., Santosa, S., & Nofialdi, N. (2019). Manajemen Risiko Rantai Pasok Agroindustri Gula Merah Tebu di Kabupaten Agam, Provinsi Sumatera Barat. Industria: Jurnal Teknologi Dan Manajemen Agroindustri, 8(2), 133–144. https://doi.org/10.21776/ub.industria.2019.008.02.6
Muka, I. W., & Wibowo, A. (2021). Penerapan Manajemen Risiko Pada Proses Pengembangan Properti Implementation of Risk Management on Property Development Process. Jurnal Pemukiman, 16(1), 31–40.
Nadhira, A. H. K., Oktiarso, T., & Harsoyo, T. D. (2019). Manajemen Risiko Rantai Pasok Produk Sayuran Menggunakan Metode Supply Chain Operation Reference Dan Model House of Risk. Kurawal - Jurnal Teknologi, Informasi Dan Industri, 2(2), 101–117. https://doi.org/10.33479/kurawal.v2i2.260
Naufal, M. F., & Aryanto, H. (2024). Visual Branding UMKM Minuman Sehat Ning Ais di Sumenep Madura. Jurnal Barik, 6(2), 174–183.
Nst, A. H., & Wahyuni, D. (2019). Analisis Risiko Halal Supply Chain dengan Adopsi Model SCOR (Supply Chain Operations Reference). Talenta Conference Series: Energy and Engineering (EE), 2(4). https://doi.org/10.32734/ee.v2i4.676
Nur, E. F., & Manda, G. S. (2022). Analisis Manajemen Risiko UMKM Dodol Tenjo Bogor di Tengah Pandemi Covid-19. Jurnal Pendidikan Tambusai, 6(2), 16371–16376.
Nurani, N., Nursjanti, F., & Munawar, F. (2020). Penyuluhan Sertifikasi Halal Bagi UMKM Jawa Barat Pada Situasi Pandemi Covid-19. Madaniya, 1(3), 126–139. https://madaniya.pustaka.my.id/journals/contents/article/view/24
Peristiwo, H. (2019). Indonesian Halal Food Industry: Development, Opportunities and Challenges on Halal Supply Chains. Journal of Islamic Studies and Humanities, 4(2), 218–245. https://doi.org/10.21580/jish.42.5228
Pimienta, J. L. R. (2023). Impact of legal procedures on the quality of he social health protection service. Justicia (Barranquilla), 28(44), 147–156. https://doi.org/10.17081/just.28.44.6538
Prasetyaningsih, E., Muhamad, C. R., & Amolina, S. (2020). Assessing of supply chain performance by adopting Supply Chain Operation Reference (SCOR) model. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 830(3), 0–6. https://doi.org/10.1088/1757-899X/830/3/032083
Puspita Ningrum, R. T. (2022). Problematika Kewajiban Sertifikasi Halal bagi Pelaku Usaha Mikro dan Kecil (UMK) di Kabupaten Madiun. Istithmar : Jurnal Studi Ekonomi Syariah, 6(1), 43–58. https://doi.org/10.30762/istithmar.v6i1.30
Qisthani, N. N., & Hidayatuloh, S. (2021). Analisis Risiko Dampak Wabah Pandemi Covid-19 Terhadap Rantai Pasok IKM Batik Keraton. Jurnal Teknik Industri, 11(1), 37–42. https://doi.org/10.25105/jti.v11i1.9664
Rahmanita, R., Dwiyanti, N. F., & Nurhamidah, N. S. (2023). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Minat Umkm Dalam Melakukan Sertifikasi Halal (Studi Kasus: Warung Nasi Di Sekitar Universitas Siliwiwangi). International Journal Mathla’ul Anwar of Halal Issues, 3(2), 91–99. https://doi.org/10.30653/ijma.202332.92
Rianto, M. R., Jasfar, F., & Arafah, W. (2021). Mediating Effect of Organization Learning on the Relationship Between Strategic Change, Knowledge Management and Transformational Leadership ; Case of Indonesia Islamic Banks. Journal of Economic Development, Environment and People, 10(3), 26–49. https://doi.org/10.26458/jedep.v10i3.697
Rohaeni, Y., & Sutawijaya, A. H. (2020). Pengembangan Model Konseptual Manajemen Rantai Pasok Halal Studi Kasus Indonesia. J@ti Undip : Jurnal Teknik Industri, 15(3), 177–188. https://doi.org/10.14710/jati.15.3.177-188
Rozudin, M., & Mahbubah, N. A. (2021). Implementasi Metode House Of Risk Pada Pengelolaan Risiko Rantai Pasokan Hijau Produk Bogie S2hd9c (Studi Kasus: PT Barata Indonesia). JISI: Jurnal Integrasi Sistem Industri, 8(1), 1–11. https://doi.org/10.24853/jisi.8.1.1-11
Rumahorbo, E., Wahyuda, W., & Profita, A. (2021). Perancangan dan Pengukuran Kinerja Supply Chain dengan Menggunakan Metode SCOR. Matrik: Jurnal Manajemen Dan Teknik Industri-Produksi, 22(01), 1–14. https://doi.org/10.30587/matrik.v22i1.1177
Safitri, W., & Huda, M. (2022). Teknologi Informasi dalam Integrasi Supply Chain dan Pertukaran Informasi Terhadap Performa Supply Chain. Widya Cipta: Jurnal Sekretari Dan Manajemen, 6(1), 32–40. https://doi.org/10.31294/widyacipta.v6i1.11465
Safrianti, S., & Puspita, V. (2021). Peran Manajemen Keuangan Umkm Di Kota Bengkulu Sebagai Strategi Pada Masa New Normal Covid-19. Creative Research Management Journal, 4(1), 61. https://doi.org/10.32663/crmj.v4i1.1923
Saputra, E. A., Widya Pitaloka, S., & Hanesti, E. M. (2023). Analisis Penerapan Enterprise Risk Management Terhadap Risiko Produk Halal Dimsho Tiga Naga Merr. JEB 17 Jurnal Ekonomi & Bisnis, 8(2), 161–174.
Setiawan, A., Pulansari, F., & Sumiati. (2020). Pengukuran Kinerja dengan Metode Supply Chain Operations Reference (SCOR) (Studi Kasus PT. XYZ). Jurnal Manajemen Industri Dan Teknologi, I(1), 55–66. http://juminten.upnjatim.ac.id/index.php/juminten
Shofiyah, R., & Qadariyah, L. (2022). Pemaknaan Sertifikasi Halal bagi Pelaku UMKM Sektor Pangan yang Telah Bersertifikat Halal di Kabupaten Bangkalan. Jurnal Ekonomi Syariah Dan Binsin, 5(2), 246–259. http://ejournal.unma.ac.id/index.php/Mr/index
Suprapti, I., Agustin, P. C., Rahman, N. Z., Yanti, M. F., & Probowati, B. D. (2023). Strategi Pengembangan Umkm Sumber Laut Dalam Menghadapi Industri Halal Global 2024. Jurnal Pertanian Cemara, 20(2), 96–103. https://doi.org/10.24929/fp.v20i2.3079
Widyaningsih, D. A., & Nugroho, A. P. (2024). Manajemen Risiko Rantai Pasok Produk Halal Pada Komoditas Daging Ayam. Jurnal Agroindustri Halal, 10(1), 144–151. https://doi.org/10.30997/jah.v10i1.10988
Wulandari, I. P., Setyaningsih, W. L., Wardhana, A. P. W., & Jumaryadi, Y. (2021). Implementasi Metode SCOR 11.0 dalam Pengukuran Kinerja Supply Chain Management. Sistemasi: Jurnal Sistem Informasi, 10(1), 106–121.
Yanti, R., Elquthb, J. N., Maradjabessy, P. N., Qurtubi, & Sari, D. K. (2023). Pengukuran Kinerja Supply Chain UMKM Jamur Krispi Menggunakan Supply Chain Operations Reference. Jurnal Teknik Industri, 13(3), 231–237. https://doi.org/10.25105/jti.v13i3.19145
Yusri, Suradi, & Hakim. (2023). Pengukuran Kinerja Supply Chain Management menggunakan Metode Supply Chain Operation Reference dengan Penambahan Indikator Green (Studi Kasus PT. XXX). Journal Industrial Engineering and Management, 05(01), 37–50. https://dspace.uii.ac.id/handle/123456789/47132
Zulfikhar, R., Akbarrizki, M., Wijaya, F. M. P., & Nurdayat. (2020). Pengaruh Desain Kemasan Produk Kopi Dellimas Arabica Coffee Terhadap Minat Beli Konsumen (Studi. Jurnal Pengembangan Penyuluhan Pertanian, 17(32), 220–240.
DOI: https://doi.org/10.21107/aciel.v3i1.573
Refbacks
- There are currently no refbacks.