Utilization of Saga Leaves to Support Traditional Medicine

Nerisa Dian Ariani, Khoirul Hidayat, Darimiyya Hidayati

Abstract


The Abrus precatorius is widely grown and cultivated on the island of Madura, especially in the Sumenep district. The leaves of the Saga plant have bioactive content that is antibacterial, antifungal, and antioxidant. Besides that, flavonoids and steroids are the most abundant content of saga leaves, which can be used to cure diseases such as tonsillitis and throat and canker sores. Canker sores (Recurrent aphthous Stomatitis) are small sores in the oral cavity, tongue, or cheeks, characterized by a stinging or burning sensation. This research aims to find out the best tea bag formulation. This research method uses a completely randomized design with 2 treatments. This research shows that a particle size of 40 mesh and a brewing time of 5 minutes produce teabags with a greenish-white color and less sediment. A particle size of 60 mesh and a brewing time of 5 minutes produce tea with a green color and more sediment. A particle size of 80 mesh and a brewing time of 10 minutes makes for the best formulation. This formulation produces a deep green color and more sediment


Full Text:

PDF

References


Aerosta, D. K., Sitorus, R. J., & Flora, R. (2020). Kejadian Sariawan Pada Perokok Aktif Dan Pasif Berbasis Data Ifls 5 ( Recurrent Aphthous Stomatitis among Active and Passive Smoker from Indonesian Family Life Survey 5 ). Jurnal Kesehatan Masyarakat, 8(2), 50–57.

Akbar, M. R., Rusdi, B., & Yuniarni, U. (2023). Uji Efek Antiseptik Ekstrak Etanol Daun Benalu Teh Terhadap Bakteri Penyebab Karies Gigi (Streptococcus mutans). Bandung Conference Series: Pharmacy, 3(2), 281–286. https://doi.org/10.29313/bcsp.v3i2.8679

Amirudin, N. A. A., W, R. A. P., Luthfiah, Teti, Zamzam Mubarok, Syahrudin, Pipit Sri Lestari, Suganda, & M. Fajar Siddiq, F. A. (2019). Volume 1 Nomor 1 ( 2019 ) Pages 17 – 33 Etos : Jurnal Pengabdian Masyarakat Pengaruh Modernisasi Terhadap Eksistensi dan Keberlangsungan Pengrajin Dandang di Desa Parapatan Kecamatan Sumberjaya Kabupaten Majalengka. Etos: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 17–33.

Anggraini, N., Mailiza, F., Satrio, F., & Ningrum, V. (2023). Perbedaan Tingkat Pengetahuan Stomatitis Aftosa Rekuren Mahasiswa Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Differences In Levels Of Knowledge Of Recurrent Aphthosa Stomatitis Students Of Faculty Of Dental Medical. Jurnal Menara Ilmu, XVII(01), 61–68.

Arifin, Z., & Subarna. (2023). Penggunaan Model Pembelajaran Langsung ( Direct Instruction ) Dalam Meningkatkan Hasil Belajar Lompat Jauh Gaya Jongkok ( Penelitian Eksperimen Pada Siswa Kelas X Smk Muhammadiyah 1 Sumedang ). Jurnal Edukasi Sebelas April (JESA), 7(02), 71–80.

Artika, I. Z. (2023). Morsicatio Buccarum Dan Labiorum Kronis Terkait Kondisi Depresi , Kecemasan , Dan Stres : Laporan Kasus. Jurnal Kedokteran Gigi Unpad, 35(7), 92–99. https://doi.org/10.24198/jkg.v35i1.41858

Badan Standar Nasional. 2013. Standar Nasional Indonesia Teh Kering dalam Kemasan. No. 3836: 2013.

Devi, V. C., Sartono, A., & Isworo, J. T. (2013). Hubungan Antara Karakteristik Individu Dan Pengetahuan Label Gizi Dengan Membaca Label Gizi Produk Pangan Kemasan Pada Konsumen Di 9 Supermarket Wilayah Kota

Tangerang Selatan Tahun 2016. Jurnal Gizi, 2(2), 1–12. http://jurnal.unimus.ac.id/index.php/jgizi/article/view/1029

Fillianty, F., Wulandari, E., & Utami, M. (2023). Kajian Pengaruh Penyeduhan terhadap Kadar Total Fenol Teh Herbal Biji Ketumbar dan Daun Sirsak. Teknotan, 17(1), 67–76. https://doi.org/10.24198/jt.vol17n1.9

Firyanto, R., Mulyaningsih, M. S., & Leviana, W. (2019). Pengambilan Polifenol dari Teh Hijau (Camellia sinensis) dengan Cara Ekstraksi Menggunakan Aquadest sebagai Pelarut. Jurnal Nasional Sains Dan Teknologi, 1(1), 10–13.

Hodmatua Siregar, J., & Saiful Batubara, D. (2023). Uji Efektivitas Ekstrak Daun Pohon Saga (Adeanthera pavonia) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli. BEST JOURNAL (Biology Education, Science and Technology), 6(1), 113–119.

Indriyani, L. K. D., Wrasiti, L. P., & Suhendra, L. (2021). Kandungan Senyawa Bioaktif Teh Herbal Daun Kenikir (Cosmos caudatus Kunth.) pada Perlakuan Suhu Pengeringan dan Ukuran Partikel. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 9(1), 109–118.

Irbah, N., Emilia, E., Ampera, D., Rosmiati, R., & Haryana, N. R. (2023). Analisis Aktivitas Antioksidan dan Mutu pada Teh Herbal Daun Keji Beling (Strobilanthes crispus BI). Jurnal Gastronomi Indonesia, 11(1), 60–70. https://doi.org/10.52352/jgi.v11i1.1064

Juniarti, Osmeli, D., & Yuhemita. (2010). Kandungan Senyawa Kimia, Uji Toksisitas (Brine Shrimp Lethality Test) Dan Antioksidan (1,1-diphenyl-2- pikrilhydrazyl) DARI EKSTRAK DAUN SAGA (Abrus precatorius L.). Makara Journal of Science, 13(1), 50–54. https://doi.org/10.7454/mss.v13i1.378

Kadeni, & Santoso, E. (2022). Pelatihan Pembuatan Makanan Ringan Bagi Remaja. JPPNu (Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Nusantara), 4(7), 1–23.

Kushargina, R., Kusumaningati, W., & Yunianto, A. E. (2022). Pengaruh Bentuk, Suhu, Dan Lama Penyeduhan Terhadap Sifat Organoleptik Dan Aktivitas Antioksidan Teh Herbal Bunga Telang (Clitoria Ternatea L.). Gizi Indonesia, 45(1), 11–22. https://doi.org/10.36457/gizindo.v45i1.633

Lagawa, I. N. C., Kencana, P. K. D., dan Aviantara, I. G. N. A. (2020). Pengaruh Waktu Pelayuan dan Suhu Pengeringan terhadap Karakteristik Teh Herbal Daun Bambu Tabah (. Jurnal Teknologi Pertanian Udayana, 8(September), 223–230.

Maruapey, A., Nanlohy, L. H., & Saen, F. (2023). Teh Sarang Semut Kerjasama Kelompok Tani Hutan (Kth) Wendy, Kphp Unit V Sorong Selatan & Mahasiswa Pkl Kehutanan Um Sorong …. Indonesian Journal …, 3(1), 25–

http://ijecsed.esc-

id.org/index.php/home/article/view/90%0Ahttp://ijecsed.esc- id.org/index.php/home/article/download/90/91

Muzaifa, M., Yusriana, Y., Azmi, M. S., & Rahmi, F. (2020). Analisis Mutu Kimia Cascara Yang Diperoleh Dari Kombinasi Waktu Dan Suhu Pengeringan Serta Pengecilan Ukuran Yang Berbeda. Jurnal Teknologi Pertanian Andalas, 24(2), 107. https://doi.org/10.25077/jtpa.24.2.107-113.2020

Nugraheni, Z. V., Rachman, T. M., & Fadlan, A. (2022). Ekstraksi Senyawa Fenolat dalam Daun Teh Hijau (Camellia Sinensis). Akta Kimia Indonesia, 7(1), 69–

https://doi.org/10.12962/j25493736.v7i1.12557

Prihanti, A. M., Setyowati, D. I., & Dewi, L. R. (2022). Tatalaksana Pasien Stomatitis Aftosa Rekuren Dengan Stress Psikologis. Jurnal Kolokium Hasil Penelitian Dan Pengabdian Masyarakat, 2(2), 66–70.

Priscilla, E., Wrassiati, L. P., & Triani, I. G. A. L. (2023). Characteristics Of Rosella Herbal Tea And Palm Sugar At Different Formulations Karakteristik Teh Herbal Rosella Dan Gula Lontar Pada Formulasi Yang Berbeda-Beda. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 11(3), 394–402.

Puspita, S., Yanto, E. S., & Farhan, F. (2019). PEMBUATAN SEDIAAN TEH

CELUP DAUN SAGA (Abrus Precatorius Linn) DAN DAUN SIRIH (Piper Betle ) UNTUK OBAT KUMUR. Journal of Holistic and Health Sciences, 2(2), 78–81. https://doi.org/10.51873/jhhs.v2i2.30

Putra, I. W., Wrasiati, L. P., & Wartini, N. M. (2020). Pengaruh Suhu Awal dan Lama Penyeduhan terhadap Karakteristik Sensoris dan Warna Teh Putih Silver Needle ( Camellia assamica ) Produksi PT . Bali Cahaya Amerta. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 8(4), 492–501.

Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas). 2020. Situasi Kesehatan Gigi dan Mulut 2019. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. https://www.kemkes.go.id/article/view/20030900005/situasi-kesehatan-gigi- dan-mulut-2019.html

Sari, D. E., & Khafid, J. (2022). Analisa Pengaruh Pemasaran Melalui Media Sosial Terhadap Penjualan AMC Media Menggunakan Desain Acak Lengkap. Indonesian Council of Premier Statistical Science, I(1), 20–25.

Sinrang, V. N. S., Edy, H. J., & Abdullah, S. S. (2022). Formulation Of Mouthwash Preparations Areca Nut ( Areca Catechu L .) Ethanol Extract Formulasi Sediaan Obat Kumur Ekstrak Etanol Biji Pinang ( Areca Catechu L .) Areca Nut ( Areca catechu L .). Pharmacon, 11(1), 1342–1349.

Syarif, P., Suryotomo, B., & Soeprapto, H. (2011). Diskripsi dan Manfaat Tanaman Obat di Pedesaan Sebagai Upaya Pemberdayaan Apotik Hidup (Studi Kasus di Kecamatan Wonokerto). Pena Jurnal Ilmu Pengetahuan Dan Teknologi, 21(1), 20–34. https://jurnal.unikal.ac.id/index.php/pena/article/view/49/49

Tri Rumanti, A., & Saragih, H. (2023). Ekstraksi dan Identifikasi Kandungan Senyawa Bioaktif Daun Saga Rambat (Abrus precatorius). Biota : Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Hayati, 8(2), 59–68. https://doi.org/10.24002/biota.v8i2.6417

Widyawati, P. S., Prahartiwi, M., & Tumbol, P. F. E. (2023). Profil Kualitas Dan Sifat Antihiperglikemik Air Seduhan Teh Beluntas (Pluchea Indica Less) Selama Penyimpanan. Journal of Food Technology and Agroindustry, 5(1), 26–34.

Yousefa, V., Nurdianti, L., & Nurviana, V. (2022). Formulasi Patch Hidrogel Film Ekstrak Etanol Daun Saga (Abrus precatorius Linn.) sebagai Antisariawan terhadap Bakteri Staphylococcus aureus. Prosiding Seminar Nasional Diseminasi Hasil Penelitian Program Studi S1 Farmasi, 2(1), 134–143.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


____________________________________________________________________________________

Departement of Management ECONOMY AND BUSINESS FACULTY - UNIVERSITAS TRUNOJOYO MADURA

Jl. Raya Telang PO BOX 2 Kamal - Bangkalan, 69162 - Jawa Timur