Break Event Point Analysis as a Profit Planning Tool on Barokah Cassava Chips in Baron, Nganjuk

Fathatin Nabila Fajriah, Dewi Khalimatul Rohmah, Amelia Putri Utami, Mochammad Reza Adiyanto

Abstract


This study aims to determine the break-even point or Break Event Point (BEP) as a profit planning tool in the Barokah Cassava Chips business. The research was conducted at Ds. Ketarban, Baron District, Nganjuk District. In this study using research. Data collection techniques in this study are observation, interviews and literature review. The Barokah Cassava Chips business has one product with three variants. The original variant with a cost of Rp. 350,000 and a selling price of Rp. 35,000 / kg, obtained a break-even point with a sales target above 10kg with a selling price above Rp. 35,000. The spicy variant with a cost of Rp. 350,000 and a selling price of Rp. 40,000/kg obtained a break-even point with a sales target of 8.75kg with a selling price above Rp. 40,000. The sweet variant with a cost of Rp. 352,000 and a selling price of Rp. 45,000/kg, obtained a break-even point with a sales target of 8.5kg and a selling price above Rp. 40,000.


Full Text:

PDF

References


Anang, W., Normawanti, R. A., & Utama, A. S. W. (2023). Analisis Ekonomi dan Break Event Point Pada Pembuatan Tepung Maggot dengan Memanfaatkan Limbah Ternak dan Limbah Rumah Tangga. PANDITA : Interdisciplinary Journal of Public Affairs, 6(1), 9–17. https://doi.org/10.61332/ijpa.v6i1.61

Aris Nur Rahmayani, V. M. (2020). PENERAPAN METODE CVP (COST - VOLUME - PROFIT) SEBAGAI ALAT BANTU ANALISIS PERENCANAAN LABA DALAM MENCAPAI TARGET PERUSAHAAN ( Studi Kasus Mebel Bocah Angon Di Dusun Kalianyar Deket , Lamongan ). Jurnal PETA, 5(1), 99–116.

Atiqah, N. (2019). ANALISIS CVP SEBAGAI ALAT PENGAMBILAN KEPUTUSAN. Jurnal Audit Dan Akuntansi Fakultas Ekonomi Dan Bisnis Uniiversitas Tanjungpura, 88(1), 19–30.

Ayoe, M., & Nst, E. (2021). Penerapan Break Event Point Dalam Perancangan Sistem Penjualan Guna Memperoleh Laba Implementation of Break Event Points in the Design of a Sales System for Profit. 370. CSRID Journal, 13(3), 370–379.

Eka, L., & Widiantini, S. (2014). ANALISIS COST-VOLUME-PROFIT ( CVP ) SEBAGAI ALAT BANTU PERENCANAAN LABA PADA HOTEL SUNARI SINGARAJA TAHUN. 4(1).

Emanauli, E., Sari, F. P., & Oktaria, F. (2021). Analisis Break Event Point (Bep) Pada Pabrik Teh Pt. Perkebunan Nusantara Vi Unit Usaha Kayu Aro. JAS (Jurnal Agri Sains), 5(1), 24. https://doi.org/10.36355/jas.v5i1.516

Erawati Kartika, P. S. S. (2019). Analisis Cost-Volume-Profit untuk Perencanaan Laba pada UD . Budi Luhur Demak. Aset, 21(1), 9–17.

Fitria Rahmi, Chintia Dwi Saekti, Reni Dahar, N. S. P. Y. (2023). Analisis Cost Volume Profit (CVP) Sebagai Alat Perencanaan Laba pada UMKM Pempek Palembang MWR. Jurnal Ekonomi Dan Bisnis Dharma Andalas, 25(1), 64–71.

Gayatri, N. A., & Amrita, N. D. A. (2019). Analisis Break Event Point Sebagai Dasar Perencanaan Laba Penjualan Pada CV. OSA Garmen Badung. Jurnal Manajemen Dan Bisnis Equilibrium, 5(1), 10–16. https://doi.org/10.47329/jurnal_mbe.v5i1.321

Hermanto MZ, Togar P.O.Sianipar, H. A. (2018). Analisis Biaya Produksi Alat Perajang Ubi Dengan Metode Break Event Point. Jurnal Desiminasi Teknologi, 6(2), 134–143. https://pdfcoffee.com/58-18-pb-pdf-free.html

Mahardi Siska Angelina, Yerni, Z. A. (2017). PEMANFAATAN ANALISIS BREAK EVENT POINT DALAM PERENCANAAN LABA (Studi Kasus PT. Subur Payakumbuh). Ekspansi, 9(2), 175–186.

Mursalini, W. I. (2019). Analysis of Break Event Point in Optimizing Profit on The Mining Coal Company Listed in Indonesia Stock Exchange Period 2012-2016. Jurnal Kajian Akuntansi Dan Auditing, 14(2), 90–98. https://doi.org/10.37301/jkaa.v14i2.12

Naning Fatmawatie. (2021). Implementation of Break Event Point Analysis and Margin of Safety in Profit Planning. Idarotuna : Journal of Administrative Science, 2(2), 132–146. https://doi.org/10.54471/idarotuna.v2i2.20

Romzi, W. jusuf, & Yossie, Y. (2014). Analisis Break Event Point (Bep) Sebagai Alat Perencanaan Laba Pada Industri Minuman Kesehatan ( Studi Kasus : Jahe Instan Putri Kelurahan Timur Indah Kota Bengkulu ) Analysis of Break Event Point (Bep) As a Profit Planning Tool At Health Drink Industry (. Agritepa, I(1), 100–108.

Sinta, P. A. (2020). Analisis Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Laba Jangka Pendek Pada Al-Marfuah Collection Palembang. Jurnal Rimba : Riset Ilmu Manajemen Bisnis Dan Akuntansi, 1(4), 252–265.

Sulina Surika Hutani, Caska, G. H. (n.d.). ANALISIS BREAK EVEN POINT PADA USAHA KERUPUK SINGKONG UD KELOMPOK TANI KULIM UNGGUL KELURAHAN KULIM KOTA PEKANBARU. 1–8.

Syam, M. Y., & Amalia, A. N. (2022). Analisis Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Laba Pada Rumah Makan Berkah Cahaya di Desa Kerang Kecamatan Batu Engau. ARBITRASE: Journal of Economics and Accounting, 3(1), 83–89. https://doi.org/10.47065/arbitrase.v3i1.449

Ulfah Setia Iswara, Teguh Gunwan Setyabudi, W. (2019). PERENCANAAN LABA MENGGUNAKAN PENDEKATAN ANALISIS COST. Prosiding SENDI_U 2019, 978–979.

Yudianto, R. (2019). Break Event Point sebagai Perencanaan Laba pada PT. Sepatu Bata Tbk. Jurnal Ekonomia, 9(1), 29–47. https://www.ejournal.lembahdempo.ac.id/index.php/STIE-JE/article/view/23


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


____________________________________________________________________________________

Departement of Management ECONOMY AND BUSINESS FACULTY - UNIVERSITAS TRUNOJOYO MADURA

Jl. Raya Telang PO BOX 2 Kamal - Bangkalan, 69162 - Jawa Timur