Application Of The Job Order Costing Method In Determining The Selling Price Of Products In Catering Businesses

Saidati Nor Wildana, Putri Meliana, M. Reza Adiyanto

Abstract


Anak Bawang Kitchen catering business, in the process of calculating product costs, has not been calculated accurately for its business. This study aims to determine the application of job order costing in determining the selling price of products. This research uses a descriptive analysis method with interviews as a way to obtain information directly related to the research. Data were sought through interviews with specific subjects (business owners, catering workers/employees, and writers). The results of this study are that Dapur Anak Bawang Catering has implemented the collection of product costs, but the calculation of product costs does not include the cost of equipment depreciation in the calculation of overhead costs, and Dapur Anak Bawang Catering has not included an order price card as an additional card in determining the selling price of the product.

Full Text:

PDF

References


Afifah, N., & Gunawan, A. (2020). Perhitungan Harga Pokok Produksi Menggunakan Metode Job Order Costing (Studi Kasus Pada Usaha Konveksi “Mowin Concept”). Indonesian Accounting Literacy Journal, 1(1), 139-150.

Alfarisi, S., & Boediono, G. S. B. (2021). Evaluasi Penerapan Job Order Costing dalam Penentuan Harga Pokok Produksi. Small Business Accounting Management and Entrepeneurship Review, 1(1), 46-55.

Bustami, B dan Nurlela. 2013. Akuntansi Biaya. Edisi Keempat. Jakarta : Mitra Wacana Media.

Caroline, T. C., & Wokas, H. R. (2016). Analisis Penerapan Target Costing dan Activity-Based Costing Sebagai Alat Bantu Manajemen Dalam Pengendalian Biaya Produksi Pada UD. Bogor Bakery. Jurnal EMBA: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis dan Akuntansi, 4(1).

Firmansyah. (2014). Akuntansi Biaya itu Gampang.Cetakan Pertama. Dunia Cerdas, Jakarta.

Hansen, Don. R dan Maryanne M. Mowen, 2009, Akuntani Biaya.Edisi 8, Terjemahan oleh Deny Arnos Kwary, Salemba Empat, Jakarta.

Horngren, Datar, Foster, George. 2009. Akuntansi Biaya dengan Penekanan Manajerial. Jilid 1. Edisi keduabelas. Erlanggga, Jakarta.

Krismiaji dan Aryani,Y. 2011. Akuntansi Manajemen. Edisi 2.Unit Penerbit dan Percetakan Sekolah Tinggi Ilmu Manajemen YKPN, Yogyakarta.

Kusumawardani, R. (2013). Perhitungan Harga Pokok Produksi Menggunakan Metode Job Order Costing (Studi Kasus UMKM CV. TRISTAR Alumunium). Jurnal Jurusan Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Brawijaya Malang.

Mulyadi. (2009). Akuntansi Biaya (5th ed.). Yogyakarta: Aditya Media.

Mulyadi. (2015). Akuntansi Biaya. Edisi kelima. Cetakan ketigabelas. UPP STIM YKPN, Yogyakarta.

Nangin, A. S., Nangoi, G. B., & Tirayoh, V. Z. (2018). Penerapan Sistem Job Order Costing dalam Penentuan Harga Jual Produk Pada CV. Satu Satu Media Utama. GOING CONCERN: JURNAL RISET AKUNTANSI, 13(04).

Novia, N. A., Berlianti, N., Anasril, A. R., & Suriyanti, L. H. (2022). ANALISIS PENERAPAN JOB ORDER COSTING METHOD PADA HARGA JUAL PRODUK STUDI KASUS DI RIAU KREATIF DIGITAL PRINTING. Research in Accounting Journal (RAJ), 2(2), 179-189.

Sari, D. M., Handayani, M., & Nighisa, Z. (2022). ANALISA PERHITUNGAN HARGA POKOK PRODUKSI DENGAN METODE JOB ORDER COSTING (STUDI KASUS PADA PERABOT SEMANTOK PERKASA BANDA ACEH). Jurnal Penelitian Ekonomi Akuntansi (JENSI), 6(2), 136-149.

Sari, R., Hamidy, F., & Suaidah, S. (2021). Sistem Informasi Akuntansi Perhitungan Harga Pokok Produksi Pada Konveksi Sjm Bandar Lampung. Jurnal Teknologi Dan Sistem Informasi, 2(1), 65-73.

Siregar, Baldric, Suripto, Bambang. 2013. Akuntansi Biaya. Edisi Pertama. Jakarta: Salemba Empat.

Sitanggang, D. R. B., Silaban, N. P. S., & Suryanti, L. H. (2020). Penerapan Metode Job Order Costing Dalam Penentuan Harga Jual Produk Pada UMKM Gemilang Jaya. Jurnal Akuntansi dan Ekonomika, 10(2), 168-177.

Sugiyono. (2015). Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Supriyono, R.A. (2013). Akuntansi Biaya: pengumpulan biaya dan penentuan harga pokok. Yogyakarta: BPFE.

Suryani, F., & Marleni, M. (2023). Analisis Perhitungan Biaya Produksi Dengan Metode Job Order Costing Pada CV. Harapan Sukses Pekanbaru. Management Studies and Entrepreneurship Journal (MSEJ), 4(1), 750-765.

Wahyuni, D. (2021). Analisis Penerapan Job Order Costing pada UKM Percetakan. Jurnal Pendidikan Tambusai, 5(3), 6455-6461.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


____________________________________________________________________________________

Departement of Management ECONOMY AND BUSINESS FACULTY - UNIVERSITAS TRUNOJOYO MADURA

Jl. Raya Telang PO BOX 2 Kamal - Bangkalan, 69162 - Jawa Timur