The Role of Supply Chain in Measuring the Performance of Sari Kelapa Gresik SMEs

Dwi Nopvita Anggraeni, Khoirul Hidayat, Darimiyya Hidayati

Abstract


Pudak is a traditional Gresik food. Pudak is also a souvenir for tourists visiting Gresik City. This has made Pudak SMEs continue to develop to this day. Sari Kelapa is one of the well-known pudak-producing SMEs in Gresik Regency. Sari Kelapa is known to have a delicious taste and affordable price, so it is popular with many people. In producing peak, Sari Kelapa experienced problems, including delays in sending raw materials from suppliers and low peak production. Therefore, to overcome this problem, it is important to measure supply chain performance. The method used to measure pudak performance is SCOR (Supply Chain Operation Reference). The advantages of the SCOR method are that it can measure performance from upstream to downstream and integrate business process reengineering, benchmarking, and best practice analysis. However, this method has a weakness, namely that it is easier to measure performance if you have data for calculations. The research results show that performance measurement at Sari Kelapa SMEs is important in improving the company's supply chain performance.

Full Text:

PDF

References


Anaam, I. K., Hidayat, T., Pranata, R. Y., Abdillah, H., Yhuto, A., & Putra, W. 2022. Pengaruh Trend Otomasi dalam Dunia Manufaktur dan Industri. Vcational Education National Seminar, 1(1), 46–50.

Audina, G. O., Triwibisono, C., & Aisha, A. N. 2017. Perancangan Sistem Pengukuran Kinerja Organisasi pada PT XYZ dengan Metode Balanced Scorecard. Jurnal Integrasi Sistem Industri, 4(1), 93–98.

Damayanti, A. 2020. Analisis Mekanisme Reseller dan Dropshipper dalam Bisnis Online Perspektif Ekonomi Islam (Studi Kasus di Ulfa Hijab Store Tulungagung). Jurnal Ekonomi Syariah, 07(02), 74–97.

Fadhlullah, A. D., Ekowati, T., & Mukson. 2018. Analisis rantai pasok (supply chain) kedelai di UD Adem Ayem Kecamatan Pulokulon Kabupaten Grobogan. Jurnal Pendidikan Bisnis Dan Ekonomi, 4(2), 1–10.

Firdaus, H. R., Ismawati, R., Suwardiah, D. K., & Bahar, A. 2022. Pengaruh Penambahan Jumlah Telur dan Ekstrak Daun Kelor terhadap Hasil Uji Sensory Pudak Sebagai Jajanan Khas Gresik. JTB, 11(3), 46–57.

Harahap, G. R., Maliyah, N. A., & Aisyah, S. 2022. Pentingnya Manajemen Rantai Pasok pada Usaha Dagang Intan Plastik Sibuhuan. Jurnal Ilmu Komputer, Ekonomi, Dan Manajemen (JIKEM), 2(1), 1933–1940.

Ismawati, R., Suyono, Martadi, & Susanti. 2009. Menumbuhkan Potensi Jiwa Wirausaha Mahasiswa melalui Kuliah Kerja Usaha pada Sentra Industri Kecil Pudak di Gresik. Jurnal Aksi, 10(2), 187–193.

Mizani, T. T., & Azis, A. M. 2021. Analisis Kerangka Kerja, Aliran, dan Hambatan Rantai Pasokan. Jurnal Manajemen Maranatha, 21(1), 17–24.

Mutakin, A. 2011. Pengukuran Kinerja Manajemen Rantai Pasokan. Jurnal Manajemen Dan Organisasi, II(3), 89–103.

Narto, & Basuki, G. 2020. Penguatan Strategi Pemasaran Pudak di Tengah Pandemi Covid-19 untuk Meningkatkan Keunggulan Bersaing Usaha Mikro Kecil Menengah Kota Gresik. Jurnal INTECH Teknik Industri Universitas Serang Raya, 6(1), 48–54.

Nisantika, R., & Maharani, N. L. P. E. S. 2021. Penyelesaian Sengketa Konsumen Oleh Badan Penyelesaian Sengketa Konsumen (BPSK). Jurnal Locus Delicti, 2(1), 49–59.

Padillah, H., Chrisnanto, Y. H., dan Wahana, A. 2016. Model Supply Chain Operation Reference (SCOR) dan Analytic Hierarchy Process (AHP) untuk Sistem Pengukuran Kinerja Supply Chain Management. Prosiding SNST, 31-36.

Pebakirang, S., Sutrisno, A., & Neyland, J. 2017. Penerapan Metode AHP (Analytical Hierarchy Process) untuk Pemilihan Supplier Suku Cadang di PLTD Bitung. Jurnal Online Poros Teknik Mesin, 6(1), 32–44.

Romanto, F. A., Handoko, F., & Kiswandono. 2022. Metode Supply Chain Operation Reference (SCOR) sebagai Analisis Kinerja Manajemen Rantai Pasok di Pabrik Gula Pandjie. Jurnal Valtech, 5(1), 107–113.

Sabila, H. R., Edenito, A., & Nurmiati, E. 2022. Analisis Manajemen Rantai Pasok Pemenuhan Pesanan Usaha pada Bogor Kardus (PT Samudera Berlian Packindo). Jurnal Sistem Dan Teknologi Informasi, 10(1), 69–73.

Sucahyowati, H. 2011. Manajemen Rantai Pasokan (Supply Chain Management). Jurnal Gema Maritim, 13(1), 20-28.

Syahputra, R., Suliawati, & Arfah, M. 2022. Pengukuran Kinerja Perusahaan dengan Menggunakan Metode Balance Scorecard dan Importance Performance Analysis di UD. Mini Top Medan Johor. Jurnal Buletin Utama Teknik, 18(1), 95–98.

Ulfah, M. 2018. Pendapatan Usaha, Pendidikan, Kewirausahaan, dan Lingkungan Keluarga terhadap Minat Meneruskan Usaha Keluarga. 13–18.

Wigati, D. T., Khoirani, A. B., Alsana, S., & Utama, D. R. 2017. Pengukuran Kinerja Supply Chain dengan Menggunakan Supply Chain Operation References (SCOR) Berbasis Analytical Hierarchy Proses (AHP). Journal Industrial Servicess, 3(1), 46–52.

Wijayanti, S., Hartanto, D. D., & Sylvia, M. 2017. Perancangan Brand Identity Pusat Oleh-Oleh Khas Gresik Cap Kuda. 1–12.

Zuraidah, D. N., Rasyid, R. K., Nandasari, S., & Amrozi, Y. 2021. Efektivitas Metode SCOR untuk Mengukur Performa SCM (Sebuah Studi Literatur). Jurnal Bina Komputer, 3(1), 15–23.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


____________________________________________________________________________________

Departement of Management ECONOMY AND BUSINESS FACULTY - UNIVERSITAS TRUNOJOYO MADURA

Jl. Raya Telang PO BOX 2 Kamal - Bangkalan, 69162 - Jawa Timur